Правниот застапник на таткото кој тврди дека вакцината AстраЗенекаa му предизвикала оштетување на мозокот, изјави за Би-Би-Си дека фармацевтската компанија направила „значајна промена“ во својата правна позиција.

АстраЗенека за првпат во судските документи призна дека нејзината вакцина против Ковид-19 може да предизвика многу ретки несакани ефекти.

Во колективна тужба фармацевтската компанија се соочува со бројни наводи поврзани со нејзината вакцина против коронавирус.

Некои од барателите на обештетување тврдат дека им починале нивни роднини, а други дека вакцината предизвикала сериозни болести.

Студиите, сепак, покажуваат дека вакцините против Ковид-19, вклучително и на АстраЗенека, спасиле милиони животи.

Првото обвинение беше изнесено минатата година од татко на две деца, Џејми Скот, кој доби згрутчување на крвта што предизвика оштетување на мозокот и не можеше да работи откако ја прими вакцината во април 2021 година.

Во тужбата, која беше покрената според Законот за заштита на потрошувачите на Обединетото кралство, се наведува дека вакцината е „неисправна“ бидејќи е помалку безбедна отколку што луѓето имаат право да очекуваат.

АстраЗенека ги негираше овие тврдења, но во судскиот документ поднесен до Високиот суд на Англија во февруари призна дека нејзината вакцина против коронавирусот „може, во многу ретки случаи, да предизвика ТТС“.

Адвокатите во овој случај велат дека кратенката ТТС означува тромбоза со синдром на тромбоцитопенија, а кога ќе се појави по вакцинацијата, се нарекува и VITT (имуна тромбоза индуцирана од вакцина со тромбоцитопенија).

TTS/VITT е редок синдром што се карактеризира со истовремена појава на тромбоза (згрутчување на крвта) и тромбоцитопенија (низок број на тромбоцити/тромбоцити).

TTS/VITT предизвикува потенцијално опасни по живот последици, вклучувајќи мозочни удари, оштетување на мозокот, срцеви напади, белодробна емболија, и ампутација, наведуваат правните застапници.

Тромбозата во многу форми може да се појави и кај невакцинирани луѓе.

Сепак, реткиот TTS/VITT синдром се однесува само на појава на тромбоза по вакцинацијата, според Американското здружение за хематологија.

ТТС е ретка и сериозна состојба.

„Предизвикувачите можат да бидат различни настани (не мора да бидат вакцини) и може да имаат непозната причина“, наведе АстраЗенека во судските поднесоци.

Во писмен одговор до Би-Би-Си во мај 2023 година, адвокатите на Скот потврдија дека АстраЗенека им кажала: „Не прифаќаме дека ТТС е предизвикан од вакцината во голем обем“.

Меѓутоа, во судскиот документ доставен до Високиот суд во февруари, АстраЗенека наведува: „Признаено е дека вакцината на АстраЗенека може, во многу ретки случаи, да предизвика ТТС“.

„Причинскиот механизам (како тоа се случува) не е познат“, додаваат тие.

Компанијата бара од секој тужител да докаже дека вакцината, а не некој друг фактор, го предизвикал типот на тромбоза позната како ТТС.

Во документот се додава: „Понатаму, ТТС може да се појави и кај луѓе кои не биле вакцинирани со АстраЗенека (или која било друга вакцина) „Причината за овие појави во секој поединечен случај ќе биде предмет на стручно докажување“.

Адвокатот, кој го застапува Скот и 50 други лица кои поднеле тужби во случајот, вели дека последното признание претставува значителна промена во позицијата на АстраЗенека во случајот.

Сара Мур од адвокатската фирма „Leigh Day“ изјави за Би-Би-Си: „Ова е важно признание дека причината е споделена - односно, вакцината АстраЗенека недвосмислено може да предизвика TTS и VITT“.

„Важно е што тие сега одлучија да го променат својот став за ова во нивните официјални поднесоци“, додава таа.

Приемот би можел да ја отвори вратата за повеќе тужби, бидејќи тужителите бараат, како што велат, праведна компензација и враќање на одредена финансиска сигурност.

Во одговорот, кој фармацевтската компанија го достави до Би-Би-Си на 30 април, АстраЗенека не одговори конкретно на наводите на Сара Мур.

Во писмената изјава за Би-Би-Си, компанијата наведе: „Ние сочувствуваме со секој кој изгубил блиски или пријавил здравствени проблеми.

„Безбедноста на пациентите е наш највисок приоритет и регулаторните тела применуваат јасни и строги стандарди за да обезбедат безбедна употреба на сите лекови, вклучително и вакцините“.

„Од доказите од клиничките испитувања и здравствените податоци од практиката, вакцината развиена од АстраЗенека и Универзитетот во Оксфорд постојано се покажува дека има прифатлив безбедносен профил и регулаторните тела ширум светот постојано наведуваат дека придобивките од вакцинацијата ги надминуваат ризиците од екстремно ретки потенцијално несакани настани."

Промена во препораката за употреба на вакцината

Во јуни 2022 година, Светската здравствена организација (СЗО) објави дека вакцината на АстраЗенека е „безбедна и ефикасна за луѓе постари од 18 години“.

На 7 април 2021 година, Заедничкиот комитет за вакцинација и имунизација на Обединетото Кралство препорача на возрасните под 30-годишна возраст да им се понуди алтернатива на вакцината АстраЗенека, „по извештаите за екстремно ретки згрутчување на крвта кај многу мал број луѓе“.

АстраЗенека, исто така, истакнува дека препорача ова упатство да се додаде во текстот на етикетата на кутиите и ампулите со вакцина.

Одборот ја смени својата препорака на 7 мај 2021 година, советувајќи алтернативата да им се понуди на помлади од 40 години.

АстраЗенека изјави за Би-Би-Си: „До денес, повеќе од 30 граѓански тужби низ светот се повлечени, напуштени или пресудени во корист на АстраЗенека“.

Праведна отштета

Кејт Скот, сопругата на Џејми, претходно изјави за Би-Би-Си: „Џејми имаше повеќе од 250 терапии за рехабилитација.

„Тој мораше повторно да научи да оди, да голта, да зборува. Тој има проблеми со меморијата“.

„Иако тој многу добро одговори на нив, сега оваа нова верзија на Џејми... тоа е верзијата што ќе продолжи да се движи напред“.

„Има когнитивни проблеми...има афазија [губење или нарушување на претходно стекнатите јазични вештини предизвикани од оштетување на мозокот]...тешки главоболки, слепило.

Таа додаде: „Владата (на Велика Британија) треба да го промени системот за исплата на отштета предизвикана од вакцините.

„Тој е неефикасен и неправеден... и тогаш (сакаме) правична компензација“.

Би-Би-Си ЊузАвтор: Администратор
Објавено на: 07/05/2024 16:39