81- на годишна Јапонка го фрапираше интернетот светот презентирајќи ја својата прва мобилна апликација.

Пред да наполни 60 година, од кога почнала да се занимава со компјутери, таа имала 43 години работен стаж во една водечка јапонска банка.

Во чест на Јапнскиот Ден на девојките, направила апликација за iOS која корисниците ги учи како правилно да постават кукли за фестивалот.

Хинадан апликацијата од корисникот бара поставување на 12 кукли на одредени позиции и играта се завршува кога ќе ги распоредите на точен начин.

Освен што прави апликации, Масако пишува и блог на јапонски и англиски, споделува снимки од своите патувања и држи обуки за употреба на Ексел за изработка на уметнички дела.Автор: Администратор
Објавено на: 03/03/2017 01:24