Мајкрософт официјално ја претстави новата верзија на Скајп во јули, што доведе до значајни промени во дизајнот и функционалноста на апликацијата. Премиерата на Скајп 8.0 предизвика мешани реакции меѓу корисниците, а исто така направи компанијата да го користи терминот Скајп Класик, за да ја означи старата верзија. Негативните реакции го откажаа Мајкрософт да го сопрат пристапот до Скајп 7.0 во август и ветија дека апликацијата ќе се одржува уште „извесно време“. Компанијата сега потврди дека класичната верзија на Скајп може да се користи уште неколку недели. Нивните планови вклучуваат суспендирање на поддршката за десктоп клиентот на Скајп на 1 ноември. Сопствениците на паметни телефони и таблети ќе можат да работат со класичната апликација до 15-ти ноември. По овој датум, ќе има две опции - првата, да се надградите до последната верзија Скајп 8.0. Другата - да продолжите да ја користите старата апликација. Ако ја изберете оваа опција, треба да знаете дека Скајп Класик нема да добие нови ажурирања од Мајкрософт и може да ја загрози безбедноста на вашите лични податоци. Постепено, многу функции на апликацијата ќе бидат прекинати, што исто така ќе ве натера да барате алтернативни решенија за комуникација со вашите пријатели. Сепак, добра вест е дека ако не ви се допадне интерфејсот на Скајп 8.0, имате доволно време да изберете друга апликација или да се обидете да се навикнете на новиот дизајн.Автор: Администратор
Објавено на: 28/09/2018 18:27