Дури 4.000 Швеѓани веќе имаат вграден НФЦ чип за непосредна комуникација (Near Field Communication), кој во прстите им служи како дигитален клуч, картичка за плаќање итн., пренесува данскиот портал „ЦПХ Пост“.

НФЦ чипот е голем колку паричка и е сместен во стаклена капсула, за телото да не го отфрли. Засега, оваа технологија содржи малку податоци, но постои можност за усовршување и повеќе намени – за плаќање патни билети, па дури и за ГПС-лоцирање.Автор: Администратор
Објавено на: 02/05/2019 16:26