Фотографијата бара око и талент, а ако ги имате, со денешните паметни телефони создавањето извонредна слика е во рацете на секој од вас. Еве неколку едноставни правила кои, иако доста популарни, често се кршат. Свесноста за нив или за нивно намерно кршење во одредени случаи, во голема мерка ќе ви ги зголеми шансите за некоја од наградите во тековниот награден конкурс Huawei InFocus. Покрај признанието за одличен кадар, големиот победник ќе добие и 10.000 евра, Huawei MateBook 13, Watch GT и ваучер од 250 долари од TripAdvisor. Наградите ќе бидат доделени и на победниците во секоја од шесте категории, како и на второ и трето пласираните. Се разбира, има и награда на публиката.

1.Хоризонт

Добра слика секогаш има добра структура и одржувањето на хоризонтот е клучот за тоа. Дури и ако кадарот го вклучува најубавиот пејзаж, заоблен хоризонт може да го претвори во аматерска фотографија. Ова е јасно видливо во прекрасните фотографии на омилената социјална мрежа на фотографии - Instagram.

2. Хармонија на сликата или правило на трети лица Правилото на трето лице во фотографијата е познато на голем број љубители на фотографија и е едно од клучните правила за постигнување хармонија. Тоа значи дека главниот предмет во кадарот треба да падне на едно од вкрстувањата на две вертикални и две хоризонтални линии. Секој паметен телефон има таква "решеткаста" функција која им го олеснува работењето на љубителите на фотографијата.

3. Центар

Необичен факт - центарот на сликата е речиси слепа точка за око, освен ако не постои еден голем објект или лице. Најдобро е тогаш тој да биде максимално центриран.

4. Светлина пред се

Работата со светлина бара вистинско мајсторство и е критична за квалитетот на кадарот. Секој добар фотограф знае дека не може да снима спроти сонцето. Професионалците секогаш го оставаат сонцето зад нив и создаваат извонредни слики на прекрасно осветлените објекти пред нив. Што да правите ако позицијата на предметите сепак не го дозволува тоа? Најдобро решение е да снимате во друг дел од денот, или внимателно да ги користите HDR можностите на паметните телефони.

5. Управување со функциите на камерата

Смартфоните што ги држиме во раце често не се разликуваат од професионалните камери. Користењето на нивната функционалност ни овозможува да бидеме уште подобри фотографи. Експериментирањето не секогаш води кон добри резултати, но колку подобро го познаваш уредот со кој сликаш, толку стануваш подобар фотограф. Функциите како зум и способноста за подобрување на боите може да ја претворат обичната фотографија во неверојатна.

6. Снимање на емоции

Техничката перфекција на сликата се постигнува со почитување на правилата од првите 5точки, но она што го прави еден кадар навистина фасцинантен, е емоцијата. Добрата фотографија има почеток, средина и крај, раскажува приказна и ја провоцира имагинацијата. Во моментот кога ќе имате таква слика ќе разберете – таа не остава никој рамнодушен.

7. Изберете најдобра снимка

Фотографијата бара трпение за постигнување на најдобар кадар, но вистински најуспешниот приод е избор на најдобар кадар по завршување на снимањето. Одвоеното време за избор на вистинската фотографија во која навистина веруваме е можеби најважниот чекор кон успехот во фотографските конкурси.

Натпреварот Huawei InFocus Awards 2019 овозможува на талентирани фотографи од Централна, Источна и Северна Европа да покажат најдобри дела сликани со Huawei, кои можат да учествуваат во 6 различни категории. Пет од нив се посветени на мобилната фотогофрафија - #Emotion Tag, Hello, Life !, Faces, Going the Distance, Storyboard, и една на мобилната видеографија - Life Now, каде можете да учествувате со видео со времетраење од 30 секунди.

Барањето за учество се доставува на официјалниот сајт на натпреварот од 24 јуни до 11 август.Автор: Администратор
Објавено на: 18/07/2019 11:59