Научници успешно тестираа робот што може да лета, а е составен од 40 перја и уште неколку компоненти. Се работи за „Птицата робот“ Пиџн-бот.

Додека авионите маневрираат така што ја менуваат положбата на крилните елементи, птиците можат да го променат целиот облик на крилата, зависно од тоа на кој начин летаат. Така се зголемува ефикасноста на самите крилjа, па научниците го искористиле овој начин за да создадат летачка машина.Автор: Администратор
Објавено на: 20/01/2020 22:42