Претседателот на италијанскиот Висок здравствен институт Силвио Брусаферо изјави дека нема докази дека вирусот циркулира во воздухот. Според достапните епидемиолошки податоци, главните начини за пренесување на коронавирусот се преку капки (ситни капки плунка) и директен контакт.

– Постојат нула шанси дека коронавирусот ќе исчезне со летото. Се уште знаеме малку за потеклото и траењето на овој вирус, го познаваме само четири месеци, но знаеме дека вирусите се многу чувствителни и дека не преживуваат екстремни температури, рече вирусологот Илариа Капуа шефица на Здравствениот центар на универзитет во Флорида.

Таа потсети дека епидемијата на САРС во 2002 година се ширеше преку вентилација и греење (клими) во домовите и јавните институции и дека е можно коронавирусот да може или се шири на ист начин.

– Ова е вонредна ситуација, но не е бесконечен тунел. Ќе се извлечеме од тоа, рече таа.

Како што вели, сигурно првиот повик што треба да се направи е – да се отворат прозорците.

– Вирусот не патува низ воздухот и сончевите зраци, а ако влезе во простории, на кревети, чаршафи и облека, можат да бидат валидни агенсите кои помагаат во дезинфекција на бактерии, советува таа.

Од истата причина, ако имате заштитни маски дома, предлагам да ги изложите на сонце, затоа што тие на некој начин се дезинфицираат. Значи, без страв од отворање прозорци, вирусот нема крилја, заклучи Капуа.Автор: Администратор
Објавено на: 04/04/2020 19:01