Интернационалното здружение на гинеколози и акушери (ISUOG) и протоколот објавен на 26 март 2020 година ги објави најчестите поставувани прашања за КОВИД-19 и ризиците во бременоста, соопшти денеска Министерството за здравство.

Во однос на прашањето за тоа како да се однесуваат трудниците и дали се препорачува редовно да се прават антенаталните контроли, се смета дека во овој период на активна пандемија се препорачува да се намали бројот на задолжителните антенатални прегледи во бременоста, но само при нормален тек на бременоста и кај трудници кои немаат лошо акушерско минато или други минати здравствени проблеми – односно немаат ризични фактори за евентуална појава на патолошка бременост.

Доколку жената има барем еден од симптомите на оваа инфекција, а е бремена, потребно е да се јави на преглед кај својот лекар.

-Секогаш поставете ја маската пред да излезете од дома, држете растојание најмалку два метри од останатите, особено откако ќе пристигнете во болницата или во амбулантата и најдобро телефонски најавете го вашето доаѓање. Во епидемиолошката анкета задолжително пријавете ги во целост вашите симптоми и контакти со можен ризик, се вели во соопштението од Министерството за здравство.

На прашањето колкава е веројатноста за инфекција со коронавирус во бременоста, се наведува дека досега има малку публикации и недоволен број информации за бремени жени што се разболеле од КОВИД-19.

-Од досега објавените докази се чини дека помал е бројот на трудници што се позитивни или болни од КОВИД-19 во споредба со останатите жени на таа возраст. Жените со други здравствени проблеми, особено тие со хронични заболувања на респираторниот систем, висок крвен притисок, дијабетес, имаат поголем ризик од ова заболување и за нив постои поинаков протокол за следење на бременоста и породувањето, се вели во соопштението.

Повеќето здрави трудници кај кои тестот за Ковид-19 ќе биде позитивен, би требало, ккао што се наведува, доколку се без симптоми или со блага симптоматологија, да бидат згрижени дома, а да останат во комуникација со својот матичен гинеколог и лекар. Доколку кај нив симптомите почнат да се влошуваат, неопходна е хоспитализација.

– Колку актуелното вирусно заболување е поблиску до веројатниот термин за породување, толку се помали ризиците за плодот. Најголем ризик за плодот постои доколку трудницата рано во бременоста се стекне со вирусот, се разболи и е со ризик за предвремено породување, се вели во соопштението.

Според објавените достапни податоци, се претпоставува дека не постои пренесување од мајкaта на плодот за време на бременоста.

-Нема знаци дека КОВИД-19 ги зголемува ризиците од аномалии на плодот, иако знаеме само за неколку жени што го добиле вирусот во периодот на органогенеза, односно во првите три месеци по забременување. Некои студии со слични вируси сугерираат дека бебето може да не расте доволно, соодветно за гестациската недела, т.е. да се здобие со интраутерин застој во растот (IUGR) по инфекција слична на КОВИД-19. Заради навремено воочување на овие компликации, повеќето експерти препорачуваат најмалку еден ултразвук по 2 до 4 недели од завршување на инфекцијата за да бидете сигурни дека плодот добро се развива, стои во соопштението.

Едно од најчесто поставуваните прашања е и кои се ризиците во тек на породувањето. – Ако имате КОВИД-19 и сте во активна фаза на породување, поради можна хипоксија (недостиг на кислород) или застој во породувањето, може да биде отежнато спонтаното вагинално породување и во тој случај препораките се породувањето да се заврши со царски рез. Во моментот нема друга причина да се избере царски рез наместо вагинално породување кога мајката има Ковид-19, освен ако не станува збор за предвремено породување или постои некоја друга акушерска индикација за царски рез од страна на мајката или на плодот, стои во соопштението.

Ако мајката е позитивна на КОВИД-19, честопати се препорачува да остане со своето бебе, ако се чувствува добро.

-Некои околности може да бараат да бидете одделени од вашето бебе. Потребно е да бидете многу претпазливи за да избегнете пренесување на вирусот на вашето бебе. Ова најдобро се прави со доволно долго и детално миење на рацете пред да го допрете бебето, да избегнувате допирање на лицето на бебето, да избегнувате кашлање или кивање во близина на бебето и да носите маска тип FFP3 или P100 кога се грижите за него, се вели во соопштението.

Министерството за здравство информира дека од досега споделените научни докази, неколку трудници заразени со коронавирус биле тестирани и во млекото не е пронајден знак за вирусот.

-Значи, се чини дека мајчиното млеко е безбедно за вашето бебе дури и ако имате КОВИД-19. Но, во исто време, треба да бидете претпазливи за да избегнете пренесување на вирусот на бебето. Друга одлична опција е да да носите маска тип FFP3 или P100, да го измолзете вашето млеко и да имате некој што не е болен да го нахрани бебето, се вели во соопштението од Министерството за здравство.Автор: Администратор
Објавено на: 07/04/2020 00:41