Американски научници дошле до заклучок дека луѓето чија исхрана вклучува претежно преработено месо, компири, бисквити и тестенини, поверојатно е дека страдаат од деменција отколку оние што се хранат рационално. Информациите за резултатите од студијата се објавени на страницата „Медикалекспрес“.

Студијата опфати 209 лица со деменција на просечна возраст од 78 години и 418 лица на иста возраст, пол и образование, но без когнитивно оштетување.

Волонтерите сами го пополнија прашалникот, запишувајќи каква храна консумирале во текот на една година и колку често. Се споменува дека тие поминале лекарски преглед на секои 2-3 години.

Исхраната за пациенти со деменција е докажано дека вклучува преработено месо, вклучувајќи колбаси, пушено месо, тестенини, како и храна богата со скроб, алкохол и слатки. Луѓето од другата група често јаделе месо, во комбинација со овошје, зеленчук и морска храна.

Претходните истражувања покажаа дека јадењето здрава храна – зелени лиснати растенија, јагоди, ореви, интегрални житарки и риби може да го намали ризикот од деменција.Автор: Администратор
Објавено на: 23/04/2020 22:29