Криптовалутите донесоа многу иновации на светскиот финансиски пазар. И покрај бројните отпори, како и објективните недостатоци, нивниот пораст продолжува. Биткоинот, како најпопуларна и најзастапена криптовалута, денес ја достигна својата рекордна вредност од речиси 52.000 американски долари за еден токен!

Заедно со Биткоин, другите криптовалути исто така доживуваат значителен раст. Бројот на инвеститори се зголемува, како и обемот на употреба на криптовалути, што придонесува за понатамошен развој на крипто пазарот.

Сепак, главниот предизвик за инвеститорите е прашањето дали криптовалутите ќе растат или ќе паѓаат, кога и за колку? На ова прашање е многу тешко да се одговори, оној што ќе ги знае одговорите ќе стане еден од најбогатите луѓе во светот. За да можеме барем да претпоставиме како ќе се однесуваат криптовалутите, ќе се обидеме да видиме кои се елементите што ја одредуваат вредноста на криптовалутите. Ако ги земеме предвид овие факти, ќе имаме поблиска идеја за понатамошниот тек на вредноста на криптовалутата.

Еден од основните елементи што ја одредува цената на криптовалутата е побарувачката за дигитални токени. Ако побарувачката е поголема, цената на токенот ќе се зголеми и обратно, ако побарувачката е помала, цената на монетите ќе падне. Исто така, ако употребата на дигитални валути расте, побарувачката се зголемува, а со тоа и цената.

На цената на криптовалутата влијае и бројот на нодови, односно јазли. Бројот на нодови всушност го претставува бројот на активни паричници, односно распространетоста на набљудуваната криптовалута. Ако бројот на нодови е поголем, употребата на токени е поширока, тогаш побарувачката расте, а во исто време и цената.

Фактор кој исто така влијае на вредноста на криптовалутата е цената на неговото производство, односно рударството. Бидејќи бројот на токени што не се откопани е помал, потешко е да се стигне до нив и се троши повеќе енергија за рударство. Колку повеќе енергија се троши и колку е поскапа, толку е повисока цената на паричката во почетната понуда. Накратко, колку се повисоки трошоците за рударство, толку е повисока цената на крипто монетите.

Прифаќањето на самата криптовалута на пазарот е многу важно. На некој начин, ова е споменато во ставовите во кои го опишуваме влијанието на потребата, како и бројот на активни нодови. Колку е поголемо прифаќањето на криптовалута, како и бројот на корисници, толку е поголема нејзината вредност. За разлика од националните валути што државата ги издава во обем до кој сака и ги користат сите нејзини граѓани, дигиталните валути како што е Биткоин имаат ограничен број на монети што не може да се зголеми.

Државата може да печати дополнителни пари или да ги повлече од употреба по сопствена дискреција во согласност со економската политика што ја води. Криптовалутите не можат да се манипулираат на таков начин, но тие претставуваат вистински одраз на движењата на пазарот. Регулаторите кои го пропишуваат начинот на користење криптовалути на територијата на нивната земја, исто така, имаат значително влијание врз цените на криптовалутите. Ако пропишаните услови се понеповолни, криптовалутите се селат во областите каде што се охрабрува нивната работа.

Ставките што ги споменавме во овој текст не можат да дадат точна прогноза за движењата на криптовалутите, но секако можат да укажат на движења на цените во голема мера. Би било корисно за секој што има намера да инвестира во криптовалути, или веќе го сторил тоа, да ги погледне споменатите елементи и да направи мала анализа за да избегне што повеќе изненадувања.Автор: Администратор
Објавено на: 07/09/2021 21:57