Во последно време, сè повеќе се појавуваат некои нови поими, вклучително и сексуални, или некои ќе кажат дека тоа се етикети за нашите однесувања, вклучително и сексуалноста. Додека некои ќе бидат згрозени од моќта на фетиши и поимите за сексуална привлечност на други луѓе, други ќе се најдат меѓу овие или некои други термини (но, не ги наведовме сите).

Колку пати ви се случило и не сте знаеле точно за која сексуална ориентација зборувале вашите соговорници (ако сте опкружени со многу отворени луѓе)? Се надеваме дека ќе ви помогнеме со овој краток список на поими, но и ќе ве научиме на нешто.

Алосексуалец - Личност која не се смета за асексуална, односно чувствува нормална сексуална привлечност

Андрогиноромантик - личност која се чувствува привлечена кон андрогините лица (може да се однесува и на биолошки интерполови личности, комбинација на машки и женски карактеристики..)

Асексуалец - Личност која има недостаток на сексуална привлечност кон другите

Демисексуалец - Личност која чувствува сексуална привлечност само кон оние со кои тој или таа создава силна емотивна врска

Сив асексуален / сив ас - Лице кое се чувствува сексуално привлечно под одредени околности, но нема желба да стори ништо за тоа

Литромантик - Личност која чувствува романтична привлечност кон другите, но не треба да биде возвратена таа привлечност

Меносексуалци - Луѓе кои се сексуално привлечени кон лицата кои имаат менструација

Пансексуалец - личност привлечена од сите родови

Полимарозно - лице кое има повеќе од една личност за секс во исто време и не треба да биде во ексклузивна врска со ниту еден

Сапиосексуалец - Личност сексуално привлечена од интелигентни луѓеАвтор: Администратор
Објавено на: 03/10/2021 04:19