Германската влада најави дека ќе инвестира 40 милиони евра во квантно компјутерско истражување и 20-кубитен систем што ќе биде изграден во баварскиот Гарчинг.

Министерството за образование и истражување најголемиот дел од најавената сума ќе го насочи кон квантниот компјутер на кој моментално работи германско-финската компанија IQM.

Компјутерот ќе има 20 квантни бита (кубити), а во рок од пет години би требало да се прошири на најмалку 100 индивидуално контролирани кубити кои ќе можат да се прилагодат на најмалку 500 кубити.

За споредба, системот Quantum Eagle на IBM, кој треба да биде достапен подоцна оваа година, има 127 кубити.

Системот ќе биде интегриран во компјутерскиот центар на Баварската академија на науките со седиште во Гархинг во близина на Минхен.

„Ги поставуваме темелите за работа во следните три години“, изјави ресорната министерка Ања Карличек.

Таа додаде дека „благодарение на проектот, корисниците во германската научна заедница и индустрија за неколку години ќе добијат квантен компјутер направен во Европа“. – И ние во Германија мора да развиеме сопствено знаење и технологии во оваа област кои ќе ја одбележат иднината, рече Карличек. Најавената државна инвестиција е првиот чекор во планираното истражување на клучните технологии на иднината, за што Владата издвои вкупно две милијарди евра.Автор: Администратор
Објавено на: 16/11/2021 14:55