Американската корпорација Епл се подготвува да лансира паметни телефони без физичка поддршка за СИМ картичка, објави популарниот веб-сајт за информации од мобилната технологија 9to5mac.

Епл преговара со мобилните оператори во САД, советувајќи ги да се подготват за лансирање на паметни телефони опремени само со виртуелна СИМ картичка (еСИМ). Тоа треба да се случи во септември 2022 година со презентирањето на идниот ајФон 14.

Компанијата веројатно ќе претстави ајФон без СИМ картичка само за американскиот пазар, како што тоа го направи со стандардот 5G mmWave, кој останува ексклузивен за САД.

Последните неколку генерации на ајФон можат да користат еСИМ, што може да се користи заедно со физичка наноСИМ картичка. Некои верзии на ајФон за Кина можат да поддржат две физички наноСИМ картички.Автор: Администратор
Објавено на: 28/12/2021 16:15