„Боинг“ ќе инвестира дополнителни 450 милиони долари во „Виск“, компанија која се занимава со развој на автономни летечки такси.

„Виск“, основана од „Боинг“ и компанија што ја покрена коосновачот на Гугл, Лери Пејџ, а се занимава со Кити Хок, еден од десетината производители на електрични авиони за вертикално полетување и слетување (eVTOL), се разликува по својот фокус на постигнување автономија на летот.

„Сметаме дека ова е голема стратешка предност за ‘Виск’, директно да се фокусира на автономни авиони, воведувајќи ги овие принципи на секое ниво на дизајн и развој“, рече главниот директор за стратегија на „Боинг“, Марк Ален.

Одлуката да се прескокне генерацијата eVTOL, кои развиваат независни стартапи и некои воздухопловни групи, подразбира подоцнежна презентација од целта за 2024 година што ја замислија повеќето конкуренти.

„Боинг“ одби да даде датум за, како што ја нарекува, шестата генерација патничко возило „Виск“, но извори од индустријата велат дека имало идеја тие да се претстават за сертификација околу 2028 година.

„Боинг“ соопшти дека тоа ќе биде првото автономно патничко возило што ќе биде сертифицирано во САД.Автор: Администратор
Објавено на: 24/01/2022 18:52