Војната во Украина ги зголеми ризиците за финансиската стабилност во еврозоната, се вели во мајскиот преглед на Европската централна банка.

Руската инвазија доведе до дополнително зголемување на цените на суровините, а со тоа и до инфлациски притисоци, пишуваат експерти од Франкфурт.

Според нив, проблемите со закрепнувањето на некои економии во развој, долготрајното заклучување во Кина и можноста за ново проширување на пандемијата на Ковид -19 се дополнителни ризици за еврозоната, објави БНР.

Профитот во банкарскиот систем годинава ќе се намали по силното закрепнување од минатата година, додаваат од ЕЦБ.Автор: Администратор
Објавено на: 25/05/2022 15:27