Триглицеридите се маснотии кои ги внесуваме преку храната, но ги има и во масните клетки во телото. Кога организмот сака да ги искористи мастите од храната, триглицеридите мора прво да ги разградат ензимите на глицерол и на масни киселини.

Разградените производи се искористуваат во метаболизмот (глицеролот се претвора во гликоза) , која може да се искористи за создавање енергија, а масните киселини се разградуваат до едноставни при што исто така настанува енергија.

Обратно,ако јадеме премногу храна која содржи јаглероднихидрати, вишокот се претвора во триглицериди и се складира како телесни маснотии.

Затоа ако е зголемена вредноста на триглицеридите во крвта, првенствено треба да се намали внесувањето храна која содржи јагленороднихидрати и масти.

Зголеменото ниво на триглицериди го зголемува ризикот од атеросклероза. Често оваа состојба е поврзана и со зголемен холестерол во крвта.

Дозволена храна

- Пастеризирано млеко, кисело млеко, кефир, јогурт (со најмногу 0,1% млечни масти), свежо кравјо сирење.

- Варена бела морска риба, готвена сардина, туна, харинга, лосос, пилешко и мисирка без кожа.

- Дозволено, но ретко и во помали количества-говедско,телешко и јагнешко ако е без маснотии, јајца.

- Зелена салата, зелка, кељ, блитва, спанаќ, моркови, краставица, тиквички, пиперка, домати, брокула, карфиол, бамија, печурки, целер, кромид, соја и соини производи.

- Дозволено ,но ретко и во помали количества-компир (варен и во помали количества),ориз, грав, грашок, леќа.

- Јаболка, вишни, дуњи, јагоди, малини, капини, рибизли, боровинки.

- Дозволено, но ретко : Цреши, круши, праски,сливи, портокали, мандарини, киви, диња, лубеница.

- Чај со вештачки засладувачи или без шеќер, минерална вода.

- Дозволено, но ретко и во помали количества-овошни сокови без шеќер, црно кафе со вештачки засладувачи или без шеќер.

- Дозволено, но ретко и во помали количества-тестенини од кој било вид,палента,леб од интегрални зрна (црн ржан).

- Благите работи се целосно забранети

- Во помали количества дозволен е и мармалад за дијабетичари.

- Дозволени се сите зачини

- Маслиново масло. Дозволено но ретко и во помали количества-масло од маслодајна репка, соино и сончогледово масло.

Забранета храна

- Млеко и млечни производи, маргарин ,павлака, топени и помасни сирење (со повеќе од 25% млечни масти),полномасно млеко (со повеќе од 0,9 % млечни масти)

- Масно свинско и говедско месо,јазик, паштета,месни конзерви, сланина,џимиринки, колбаси,салами, месни нарезоци, ракчиња, џигер.

- Компир,пченка,кикиритки.

- Грозје, банани, смокви,сушено и кандирано овошје, лешници, ореви,бадеми,сите видови компот со шеќер, слатко тропско овошје.

- Сите алхохолни напивки (жестоко,вино,пиво), сите сокови со додаток на шеќер, сите газирани сокови како и чоколадо.

- Леб,печива и тестенини

- Чипс, смоки, крекери,тесто од компир на сите начини.

- Шеќер и мед во сите облици, разни колачи, чоколади, бонбони, сладолед, пудинг, палачинки и тесто пржено во маснотии.

- Мајонез, кечап.



Автор: Администратор
Објавено на: 09/07/2022 02:53