- Комисијата за стипендирање на талентирани ученици и студенти на Советот на Општина Велес го распиша конкурсот за стипендирање во учебната 2023/24 година. Заинтересираните ученици и студенти на страницата на Општина Велес, https://veles.gov.mk/ можат да проверат кои документи се потребни за пријавување. Конкурсот е отворен до 4 декември годинава.

Стипендии ќе добијат по 17 ученици и студенти. Стипендиите за талентирани ученици од II, III, IV година во средно образование изнесуваат по 2 илјади денари месечно додека за талентирани студенти кои запишале минимум II година на студирање по 2.500 денари, месечно. Стипендиите ќе се исплаќаат за девет месеци колку што трае учебната 2023/24 година,информираат од Општина Велес.

Право на стипендија имаат кандидатите кои се жители на Општина Велес и се македонски државјани , учат и студираат во училиштата и факултетите во земјава и ги исполнуваат условите како што се редовни и одлични ученици или студенти кои во текот на студии постигнале просечен успех од 9.00 и над 9.00.Воедно и да имаат освоено награди на општински, регионални, државни или меѓународни натпревари од областа на науката, техниката, културата и спортот.Автор: Администратор
Објавено на: 24/11/2023 01:03