За време на стандардниот маратонот „Standard Chartered“ во Хонг Конг, 30-годишен спортист загина, а други 842 се повредени поради повреди со различна тежина, пренесува телевизијата „RTHK“.

Починатиот тркач колабирал на метростаница и починал откако бил итно пренесен во болницата „Ратоњи“. Од 842 жртви, 39 лица се хоспитализирани. Еден од учесниците на маратонот доживеал срцев удар, но неговата состојба се нормализирала во болница.

На маратонот учествуваа околу 74 илјади луѓе, од кои 450 успеаја да го истрчаат целиот маратон во наведениот временски период (помалку од 3 часа за мажи и 3,5 часа за жени).

Победник на маратонската трка за мажи беше Кениецот Андерсон Серој, кој помина растојание од 42 километри 195 метри за 2 часа 12 минути и 50 секунди; Етиопјанката Медина Армино победи во женска конкуренција, нејзиниот резултат беше 2 часа 28 минути и 47 секунди.Автор: Администратор
Објавено на: 21/01/2024 23:41