Категоријата СУВ-возила (теренци) сочинува 51 отсто од вкупната продажба на автомобили во Европа минатата година. Во споредба со 2022 година, продажбата на овие возила на „Стариот Континент“ лани е зголемена за 19 отсто.

Најпопуларни автомобили меѓу Европејците биле оние мали градски автомобили („Јарис крос“, „Пума“, „Камик“ итн..) и средно големите теренци („Тусон“, „Тигуан“, „Пежо 3008“ у др.). Во поглед на вкупната бројка, уделот на возилата од овие два сегменти се 4,1 милион единици.

И продажбата на големи и премиум-теренци лани е во пораст од 31 отсто во однос на 2022 година, со продадени 843.939 примероци.

Иако 2023 година беше многу солидна за теренци, можно е овој пазар да стагнира од оваа година. Имено, Европската Унија размислува да ја ограничи големината на идните автомобили, но најавени се и други ограничувања. Во некои големи градови како Париз, на пр., од оваа година на сопствениците на овие автомобили ќе им се наплаќа трипати повеќе за јавниот паркинг отколку за обичните автомобили.Автор: Администратор
Објавено на: 09/02/2024 05:34