Климатските промени се уште не се доволно застапени во македонскиот образовен систем, наставната програма на средните земјоделски училишта воопшто не ги содржи, а само три факултети имаат додипломски, постдипломски и докторски студии на оваа тема, рече денеска заменик-министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Власте Димковиќ.

Во обраќањето на работилницата што ја организира Мрежата за рурален развој по повод проектот „Намалување на ранливоста на земјоделството кон климатските промени”, Димковиќ напомена дека едукацијата е клучна, но, притоа, таргет не треба да бидат само младите, туку и земјоделските производители.

– Климатските промени се голема закана за земјоделскиот сектор. Но, негативните ефекти од драстичните, нагли температурни промени ја кочат и борбата против сиромаштијата и обезбедувањето доволно храна, истакна Димковиќ, дополнувајќи дека во македонија, според анализите, највеќе на удар од поплави се Пелагонија и Струмичка, а од суши Овчеполието и Штипско.Автор: Администратор
Објавено на: 15/11/2017 15:31