Претседателот Ѓорге Иванов по повод одбележувањето на православниот празник „Свети Трифун“ денеска присуствуваше на традиционалното закројување на винова лоза во Кавадарци.

На градскиот плоштад, претседателот Иванов со градоначалникот на Кавадарци Митко Јанчев и митрополитот повардарски Агатангел симболично ги закроија виновите лози и упатија желби за родна година.

Македонскиот претседател им го честиташе празникот на граѓаните и во духот на нашата традиција, посака Св. Труфун на лозарите да им донесе многу бериќет, а на винарите квалитет.

- На овој ден посакуваме годината да биде родна и благородна, да биде успешна, не само за винарите и за лозарите туку и за сите нас, рече Иванов.

Градоначалникот на Кавадарци, Митко Јанчев порача дека годинашното одбележување на „Свети Трифун“ треба да биде почеток за една нова состојба и нови стандарди во лозарството.

- Винарските визби да бидат тие што ќе прават добро вино, лозарите добро грозје, а државата да биде таа која ќе не заштити, заедно со општината, за грозјето и родот да ни се плаќа на време, рече Јанчев.

Во духот на македонската традиција, Иванов секоја година присуствува на свеченото одбележување на Денот на лозарите и големиот христијански празник – Св. Трифун.

Минатата година, македонскиот претседател присуствуваше на симболичното закројување на винова лоза во Демир Капија.Автор: Администратор
Објавено на: 15/02/2018 00:24