Дваесет и двегодишната А. Ѓ. од Скопје, второосомничена за убиството на 26-годишниот Пинета Секондо, е одведена во 30-дневен притвор одреден од Основниот кривичен суд Скопје, кој го прифати барањето од Јавното обвинителство таа да биде притворена поради опасност да избега.

По дополнителната истрага на МВР по наредба од Обвинителството, А.Ѓ. е осомничена дека го повикала сега починатиот Секондо, била присутна кога тој бил лишен од живот и учествувала во пренесување на телото и негово криење во близина на село Љуботен, заедно со првоосомничениот, 27-годишниот Ф.А., кој е во бегство.

Обвинителството денеска соопшти дека по дополнителната истрага постои основано сомнение дека го извршила кривичното дело „убиство“. Вечерта на 11 декември 2018 година таа го повикала Пинета Секондо да се најдат кај насипот во Ѓорче Петров, иако знаела дека ќе им се придружи и првоосомничениот со намера да го лиши од живот оштетениот.

Кога пристигнал првоосомничениот и со огнено оружје – пушка се заканил кон жртвата, сите тројца се упатиле со патничкото моторно возило кон атар во скопското село Арачиново. Откако пристигнале осомничените започнале вербална расправија со жртвата, по што првоосомничениот го застрелал оштетениот и го лишил од живот.

Како што денеска соопшти ЈОРМ, осомничената придонела во вршење на кривичното дело со тоа што го повикала Секондо, била присутна во моментот на неговото лишување од живот и учествувала во пренесување на телото на починатиот и негово криење во близина на село Љуботен.

Надлежниот јавен обвинител предложи притвор ценејќи дека има околности што укажуваат на постоење опасност од бегство и на основан страв дека осомничената ќе ја попречува кривичната постапка со влијание на сведоци.Автор: Администратор
Објавено на: 04/06/2019 11:43