Во октомври, Хрватска беше меѓу земјите на ЕУ со најголем пад на продажбата на мало, значително повисок од европскиот просек, покажа извештајот на Евростат, јави Хина.

Сезонски прилагодениот промет во продажбата на мало во ЕУ во октомври опадна за 1,7 отсто, а во еврозоната за 1,8 отсто во однос на септември, кога според ревидираните податоци е зголемен за 0,8 отсто во двете области, покажуваат проценките.

Извештајот за септември покажува пораст на сообраќајот во двете области за 0,4 отсто, забележува Евростат.

Најголем пад на прометот е забележан во октомври во продавниците за непрехранбени производи, за 2,1 отсто во двете области во однос на септември, кога е зголемен за 1,1 отсто во Унијата и за 1,2 отсто во еврозоната.

Евростат немаше податоци за Чешка, Грција, Италија и Романија. Од земјите-членки за кои Евростат имаше податоци, прометот од трговијата на мало најмногу падна во Австрија, за 4,6 отсто. Следува Хрватска со пад на трговскиот промет на нешто помалку од четири отсто во однос на септември, кога падна за 1,1 отсто. Блиску е и Белгија, каде што месечниот промет е намален за 3,3 отсто.

Раст на прометот е забележан само во пет земји, на чело со Луксембург, каде што е зголемен за 2,6 отсто во однос на септември. Следуваат Кипар, Малта и Португалија, со раст на прометот од 0,5 отсто, а потоа следи Шпанија, каде што е зголемен за 0,4 отсто, се вели во извештајот на Евростат.

На годишно ниво, календарски прилагодениот промет во трговијата на мало во ЕУ во октомври падна за 2,4 отсто, а во еврозоната за 2,7 отсто, покажуваат проценките на Евростат.

Во септември прометот во продажбата на мало во ЕУ се зголеми за ревидирани 0,3 отсто, додека во еврозоната стагнираше, покажуваат ревидираните податоци.

Во октомври прометот во трговијата на мало со храна, пијалоци и тутун падна најмногу во двете области, за 3,6 отсто во ЕУ и за 3,9 отсто во еврозоната. Во септември падна за 1,9 или два отсто. Потоа следи продажбата на мало на непрехранбени производи, со пад на прометот од 2,6 отсто во двете области, откако во септември порасна за 0,7 отсто во ЕУ и за 0,6 отсто во еврозоната.

Прометот во малопродажбата на горива е зголемен, за 3,3 отсто во ЕУ и за 2,5 отсто во еврозоната, а во септември е зголемен за 4,7 и 3,7 отсто.

Меѓу земјите на ЕУ, прометот во трговијата на мало најмногу падна во октомври во Данска, за 9,5 отсто. Следат Шведска и Белгија, со пад на прометот за 6,4 и 5,7 отсто.

Во Хрватска продажбата на мало во октомври е намалена за 5,1 отсто во однос на истиот месец лани, покажуваат табелите на Евростат. Во септември е намален за 2,3 отсто на годишна основа. Во октомври Словенија забележа најголем раст на прометот на годишна основа, од 8,5 отсто. Малта и Латвија се блиску зад нив, со раст на продажбата на мало од 7,2 и 5,7 проценти.Автор: Администратор
Објавено на: 06/12/2022 04:42