Еднаш месечно или еднаш во два месеца може да се утврди кој трговец или снабдувач повлекол одредени количини електрична енергија од мрежата. Затоа на дневна база не се знае точно и тоа не е дел од Извештајот што го подготвува Владата, рече денеска министерот за економија Крешник Бектеши.

Според Бектеши, повлечените 1 700 мегавати од европската мрежа, како што соопшти вчера МЕПСО, се главно од снабдувачите кои ги обезбедуваат компаниите на слободниот пазар, но дел се и од ЕСМ.

-Точни се податоците на МЕПСО. Утрово имав координација со директорот на ЕСМ и сакам да ги уверам граѓаните дека моментно не се увезува електрична енергија за потребите на регулираниот пазар. Овие повлекувања не се сите од страна на ЕСМ, туку може да се направат и од снабдувачите кои ги обезбедуваат компаниите на слободниот пазар. Овие 1 700 мегавати повлекување се само во недела и повеќето не се од ЕСМ, туку се главно од снабдувачите кои ги обезбедуваат компаниите на слободниот пазар, истакна министерот, одговорајќи на новинарски прашања.

Најважно е, дополни Бектеши, што ЕСМ е подготвено и првпат има резерва и во делот на трансформаторот во случај да се случи најлошото.Автор: Администратор
Објавено на: 07/02/2023 11:29