Светската автомобилистичка асоцијација (ФИА) призна дека точките од прописите во врска со издржувањето на казните бараат појаснување.

На Фернандо Алонсо му беше одземено третото место на вчерашната трка за Големата награда на Саудиска Арабија поради наводно неправилно отслужување на казна. Алонсо застана во боксот на Астон Мартин за да одбрани пет секунди, кои беа издадени за погрешна позиција на болидот на стартот. За време на издржување на казната, дојде до нова казна поради технички пропуст на механичар од боксот, па Алонсо доби уште десет секунди. Од стјуардите беше побарано да го проучат инцидентот во последниот круг од трката, па казната беше изречена по финишот.

Астон Мартин поднесе жалба на одлуката. Тимот истакна дека во минатото не се издавале казни за слични настани. Како резултат на тоа, казната беше откажана, Алонсо се врати на третата линија на подиумот.

ФИА вети дека ќе ја разгледа и разјасни формулацијата пред Австралиското ГП. Прописите ќе бидат разгледани на следниот состанок на Советодавниот комитет за спорт, кој ќе се одржи на 23 март.Автор: Администратор
Објавено на: 20/03/2023 11:24