Честопати авионите можат да бидат повеќе од превозно средство. Така, некои луѓе решиле да си го создадат својот дом од соништата со пренамена на стари авиони. За оние, пак, кои би сакале да минат само неколку ноќи во авион, има и хотели што го нудат тоа.

Откако ја изгубила својата куќа во пожар, Џо Ен Асери добила идеја и желба - да живее во авион. Така, купила „Боинг 727“ што бил вон употреба и наменет за отпад, го испратила на место што веќе го поседувала и минала шест месеци во реновирање - најголемиот дел сама. Сѐ тоа завршило со целосно функционален дом со три спални соби, две бањи, па дури и топла бања со када - каде што порано се наоѓала пилотската кабина.

Вкупно, тоа чинело околу 60.000 долари во денешна противвредност.

Асери, инаку козметичарка од Беноа, Мисисипи, САД, немала професионални врски со авијацијата, туку го следела необичниот предлог на нејзиниот зет - контролор на летање. Таа живеела во авионот од 1995. до 1999 година, кога бил непоправливо оштетен откако паднал од камион при преместување во близина, каде што некогашното летало би било отворено и пристапно за јавноста.

Иако таа не е првата личност која некогаш живеела во авион, нејзината посветеност на својот проект имала инспиративен ефект, па сѐ повеќе луѓе го следеле нејзиниот пример. Брус Кембел, електроинженер со приватна пилотска дозвола, ѝ бил еден од првите следбеници. Тој сѐ уште - повеќе од 20 години живее во својот „Боинг 727“, во шумите на Хилсборо, во ОрегонАвтор: Администратор
Објавено на: 26/09/2023 17:12