Меѓународен тим научници открија целосен фосил на подводен рептил „Диноцефалосаурус ориенталис“ (Dinocephalosaurus orientalis) во јужна Кина.

Фосилот е стар 240 милиони години и веќе е нарекуван „змеј“, бидејќи има исклучително долг врат. Тој е долг пет метри и му припаѓал на геолошкиот период Тријас.

Видот „Диноцефалосаурус ориенталис“ е првично идентификуван во 2003 година.Автор: Администратор
Објавено на: 25/02/2024 04:56