Со векови луѓето обожавале мачки, се плашеле од нив и ги сметале за волшебни суштества. Митот за повеќекратните животи на мачките постои низ целиот свет, но бројот за нивните животи не е секогаш девет. Една стара англиска изрека кажува дека мачката има три животи за да си игра, три животи за да талкаат и три животи за да останат со газдата. Сепак, науката сугерира дека како и другите живи суштества, мачките имаат само еден живот.

Митот дека мачките имаат девет животи потекнува од египетската култура и религија. Египетскиот бог на сонцето Ра често се прикажувал како мачка. Се верувало дека се појавувал во форма на мачка кога го посетувал подземниот свет. Според легендата, Ра од своето тело родил осум богови кои претставуваат девет животи во еден.

На мачките најчесто им се препишува дека имаат девет животи затоа што бројот девет се сметал за магичен број. Во античка Грција бројот девет се однесувал на тројството од целокупното тројство и на натприродниот број што предизвикува традиција и религија. Бројот девет се смета за среќен во Кина и често го сретнуваме и во митологијата на кинеските змејови. Во Германија, Грција, Бразил и во некои земји од шпанско говорно подрачје се верува дека мачките имаат седум животи, додека пак турските и арапските легенди посочуваат дека мачките имаат шест.

Вилијам Шекспир го користи терминот мачка и нејзините девет животи во драмата за Ромео и Јулија, кога братучедот на Јулија,Тибалт, го запрашал пријателот на Ромео, Меркутио што да прави со него, тој одговара: „Добар кралу на мачките, јас нема да бидам ништо друго освен еден од вашите девет животи“.

Некои луѓе веруваат дека митот за девет животи на мачките е поврзан со способноста мачката секогаш да застане безбедно на нозе. Мачката има флексибилни коски и лигаменти, што и помага да издржи и минимални повреди од различни несреќи. Со исклучителна умешност, рефлекси и еластичност, мачката може да издржи паѓања и други големи катастрофи, но исто така може и да се справи и со поопасните противници.Автор: Администратор
Објавено на: 12/04/2024 05:27