Бројот на работниците во индустријата во март годинава во однос на март минатата година е зголемен за 1,7 отсто, а за 1,9 отсто во првиот квартал споредено со истиот квартал лани, објави денеска Државниот завод за статистика.

Во секторот Рударство и вадење на камен во март 2024 година, во однос на март 2023 година, бројот на работниците е зголемен за 5,6 проценти, во секторот Преработувачка индустрија пораст од 1,5 проценти и во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација пораст од 0,7 проценти.

Според главните индустриски групи, бројот на работниците во индустријата во март годинава во однос на март минатата година, бележи пораст кај Енергија за 4,3 проценти, Капитални производи за 16 проценти и Tрајни производи за широка потрошувачка за 11,5 проценти, додека опаѓање бележи кај Интермедијарни производи, освен енергија за 7,1 процент и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 3,9 процентиАвтор: Администратор
Објавено на: 02/05/2024 21:53