Буџетот на Светската фудбалска федерација (ФИФА) мора да се зголеми на 6,56 милијарди долари до 2022 година. Нацрт-буџетот на централата беше одобрен за време на Конгресот, кој се уште е во тек во рускиот главен град.

Беше забележано на делегатите дека околу 70 отсто од буџетот веќе покриен со тековните договори. Најголемиот дел од овие пари доаѓаат од продажба на телевизиски и маркетинг права.

Буџетот за периодот 2015-2018 година требаше да донесе 5,5 милијарди долари на ФИФА, но овој индикатор беше надминат за 10 отсто на 6,1 милијарда долари.

За изминатата 2017 година, ФИФА бележи мала загуба, што беше објавено како резултат на претходната финансиска криза и наводите за корупција од страна на водечките функционери, кои се уште се во полн ек.

Потоа, претседателот Инфантино зборуваше за „неверојатни цифри“ и го истакна растот на приходите во изминатите четири години, „и покрај најлошата криза што досега ја имала ФИФА“.

Федерацијата го смени својот финансиски систем под Инфантино и сега ја пресметува својата заработка од Светскиот куп едвај на крајот на својот четиригодишен циклус. Светското првенство е главен извор на приходи за ФИФА, која пак очекува нејзините резерви да пораснат до 1.653 милијарди долари.

Затоа, Инфантино се обидува да воведе уште два светски турнири - на клубско и на национално ниво - за да ја направи централата понезависна и нејзините приходи побрзо да се зголемуваат.Автор: Администратор
Објавено на: 14/06/2018 16:07